Boulangerie team

29 maart 2022

Tweede prijs voor Nederland op het WK boulangerie


Tijdens de Coupe du Monde de la Boulangerie in Parijs werd topfavoriet Taiwan (onder de naam Chinese Taipei) eerste, Noorwegen bezet de derde plaats op het podium. Maar liefst 11 landen gingen de strijd aan met elkaar voor deze wereldtitel. Deelname aan deze wedstrijd wordt in de internationale bakkerijsector gezien als het hoogst haalbare. Met een tweede plek behoort het Nederlands Boulangerieteam tot de top van de wereld de aankomende twee jaar. 

Tijdens de wedstrijd was Bas Goossens (aanvoerder) verantwoordelijk voor de categorie baguettes en wereldbroden Bas: “Ik dacht dat Frankrijk wel op het podium zou komen dus had er geen hoop meer op.”

Roy Schepers ging aan de slag met de viennoiserie producten en Gerrit Huckriede was verantwoordelijk voor het complete showstuk dat was geïnspireerd op het thema ‘liefde’. Het team is gecoacht door Meester Boulanger Wietse Schiere.

Bas, Gerrit en Schepers kunnen hun geluk niet op. “Deze prijs voelt voor ons echt als de winst.” 

Dat Nederland tweede wordt bij de Coupe du Monde, is een ongekende prestatie. “Tegen Taiwan kun je echt niet op”, zegt Bas. “Zij trainen zoveel, worden daar ook echt voor vrijgemaakt. Dat is heel anders dan bij ons. Wij doen het naast ons werk.”

Een team op niveau 
Coach Wietse Schiere en trainer Hans Som is mega trots op dit team. “Ze hebben er echt hard voor gewerkt maar er is ook echt een klik tussen de jongens, dat helpt.” Gerrit Huckriede en Roy Schepers beamen dat. “We zijn een beetje dezelfde types, komen uit kleine dorpjes, zijn nuchtere jongens en we werken goed samen”, vertelt Roy. “Als we geen prijs hadden gehaald, was dat jammer geweest, maar dan was het nog de moeite waard geweest om mee te doen. Want het hele proces was mooi met elkaar”, vindt ook Gerrit, “ik haal veel plezier uit de trainingen.”

Roy geeft aan dat ook hij veel geleerd heeft tijdens het hele traject. “We gingen aan de slag met nieuwe smaken en ik heb lang gestoeid met een broodje zonder mal. Als dat dan uiteindelijk lukt, is dat heel leerzaam.” Een ander spannend onderdeel tijdens de wedstrijd is de mysterybox. Vlak voor de wedstrijd worden de boxen verdeeld d.m.v. loting en het zat niet mee, vond Roy. “Ik kreeg precies dat onderdeel waarvan ik van tevoren had gezegd dat ik het liever niet wilde. Dat zul je altijd zien, maar het kwam gelukkig helemaal goed.”

Dat het goed kwam, komt mede omdat het team zo veel geoefend heeft. Net zolang trainen tot alles een automatisme is. Trainer Mike Onasse: “Elke klap moet raak zijn tijdens de wedstrijd, je planning moet goed in elkaar zitten, je moet het blind kunnen.” Alle teamleden zijn ook coach Wietse dankbaar voor zijn onvoorwaardelijke support en vertrouwen tijdens alle trainingen. Maar ook zeker de support tijdens de wedstrijd. Gerrit; “als Wietse ons zag vertragen dan wist hij de juiste snaar te raken zodat we op schema bleven”

Weer aan het werk 
Tijd nu om de winst te vieren. “We gaan wel even een biertje doen”, beaamt Roy. Maar we moeten ook nog inpakken, terug en weer uitladen. En morgen weer werken ook al heeft mijn broer gezegd dat ik wel even mag uitslapen.” Gerrit gaat dinsdag ook weer aan de slag: “Ja hoor, werk gaat ook door natuurlijk.” Wat ook doorgaat is het meedoen aan wedstrijden, geven Roy en Gerrit aan. Want de tweede plaats smaakt naar meer. Bas gaat zich eerst op het bedrijf van zijn ouders storten, maar sluit een nieuwe deelname aan de Coupe du Monde ook niet uit: “Ik zal nog wel eens iets met deze jongens gaan doen.”

Coupe du Monde

Tekst opgesteld i.s.m Michelle de Koning | Bakkers in Bedrijf

Broodkunstenaars met passie

Historie, ambitie en dromen


Bekijk fotoalbum
Broodkunstenaars met passie Historie, ambitie en dromen Bekijk fotoalbum
Boulangerie team
Boulangerie team
Boulangerie team
Boulangerie team
Bekijk partners