Boulangerie team

9 november 2023

Bestuurswissel Boulangerieteam

Hiljo Hillebrand neemt voorzittershamer over van Johan van Maanen


Op maandag 6 november wisselt het Boulangerieteam van bestuursvoorzitter. Johan van Maanen neemt na acht jaar als voorzitter afscheid en draagt het voorzitterschap over aan Hiljo Hillebrand. Het team kijkt positief terug op de afgelopen jaren en stelt nieuwe doelen voor de toekomst.

Johan van Maanen is in 2015 ingestapt als voorzitter van het Boulangerieteam. Het is een mooie periode geweest voor het realiseren van doelstellingen van de vereniging, vertelt hij. “Het belangrijkste doel is het winnen van wedstrijden. We proberen het beste uit onze boulangers te halen en ze tot het hoogste niveau te trainen. Als bestuurslid ben je continue bezig om dienend te zijn aan dat doel.” In zijn jaren als voorzitter heeft het Boulangerieteam veel kunnen betekenen voor de bakkerijbranche. Kennis opdoen en doorgeven zijn, naast deelname aan wedstrijden, de belangrijkste doelen. “De boulangers zijn vertegenwoordigers van onze branche in het buitenland. Wat zij daar leren, bijvoorbeeld op het gebied van techniek en innovatie, nemen ze weer mee terug en geven ze door.”

Hiljo Hillebrand neemt de taak als voorzitter van Johan van Maanen over. Een belangrijke en verantwoordelijke taak, vindt hij. “De oprichters van het Boulangerieteam, Richard Jansen en Hans Som, hebben ontzettend veel tijd in de vereniging gestoken. Daar hebben veel boulangers heel veel van geleerd. Dankzij hun werk zijn we een toonaangevende partij geworden. Dat moeten wij in stand houden.”

Juiste moment

Hiljo vertelt dat hij het voorzitterschap altijd geambieerd heeft. “Toen bleek dat Johan het stokje wilde overdragen, heb ik dat aangegeven en ben ik gekozen door de leden.” Volgens Johan komt Hiljo op het juiste moment binnen. “Ik ben blij met Hiljo als opvolger. Aanwas van nieuw talent vindt hij heel belangrijk en hij gaat daar veel op inzetten.” Het Boulangerieteam heeft de ambitie om meer jong talent aan het team toe te voegen, vertelt Hiljo. “We willen de doorstroom vanuit wedstrijden voor de jeugd naar het team graag bevorderen.” Zo zijn in de afgelopen tijd Gouden Gard-winnaar Maarten Kasper en Skills Boulangerie-winnaar Damon van den Berg verwelkomd als aspirant leden.

Toekomstplannen

Samen met penningmeester Roel Tegels en boulangers Wietse Schiere en Hans Som schrijft Hiljo aan de verdere toekomstplannen van Boulangerieteam. “Het team is opgericht vanwege wedstrijden, maar inmiddels is er ook een aantal oudere leden die niet meer aan wedstrijden deelnemen en meer tijd willen steken in hun werk of bedrijf. Daar zoeken we een andere invulling voor.”

Ook wil het team meer naar buiten treden binnen de branche in Nederland, met een focus op kennisdeling en innovatie. “Het is belangrijk dat we de kennisdeling binnen het team waarborgen”, zegt Hiljo. Johan sluit zich daarbij aan: “Het is heel mooi om te leren van én aan vakgenoten en op het allerhoogste niveau betrokken te zijn bij het vak waar je passie voor hebt. Dat maakt je ook beter als bakker en als ondernemer.”

Broodkunstenaars met passie

Historie, ambitie en dromen


Bekijk fotoalbum
Broodkunstenaars met passie Historie, ambitie en dromen Bekijk fotoalbum
Boulangerie team
Boulangerie team
Boulangerie team
Boulangerie team
Bekijk partners