Boulangerie team

24 maart 2024

Het Boulangerieteam gaat voor EK titel ’24


Clermont-Ferrand maakt zich klaar voor de 22e editie van de European Artisanal Bakery Cup, ook wel bekend als “Les Pellons d’Or”. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Federatie van Ambachtelijke Bakkers en Patisseriebakkers van Puy-de-Dôme en Allier en vindt plaats op 24 en 25 maart in het Rest’Hôtel, een vakbeurs voor professionals uit de horeca- en voedingsindustrie. Namens het Boulangerieteam gaan Maurits de Greef, Suranga Kellaert en Daan Filius de strijd aan.

Het hoofddoel van dit evenement is om het beroep van Europese ambachtelijke bakker te promoten. Het gaat verder dan alleen een wedstrijd; het wil de buitengewone vaardigheden van de ambachtsman op de Europese markt benadrukken en professionals aanmoedigen om de diverse Europese bakculturen beter te leren kennen. Daarnaast streeft het evenement ernaar om verschillende partners uit de sector te betrekken bij de dynamiek van het ambachtelijke bakken. De competitie draait om teamgeest, creativiteit en originaliteit, en om de voortdurende evolutie van technieken.

De Wedstrijd

Elk team bestaat uit 3 kandidaten en krijgt 7 uur productietijd om een artistiek stuk van 80 cm te creëren, met als thema ‘de auto door de eeuwen heen’. Daarnaast wordt er gevraagd om een assortiment van 7 soorten brood en 7 soorten gebak te maken, in verschillende vormen en samenstellingen.

Beoordelingscriteria

De beoordeling omvat het artistieke stuk (artistiek gevoel, technische moeilijkheden, originaliteit, respect voor het thema), brood (uiterlijk, smaak, originaliteit), gebak (uiterlijk, smaak, originaliteit), organisatie van de werkruimte, en naleving van hygiëne- en netheidsregels op het werk. De jury bestaat uit één lid uit elk deelnemend land.

Prijzen

De drie best gerangschikte teams ontvangen een gouden, zilveren of bronzen trofee. Daarnaast worden er drie prijzen uitgereikt op basis van behaalde scores: de Baguette Tradition-prijs, de Croissant-prijs en de Artistieke Stuk-prijs.

Broodkunstenaars met passie

Historie, ambitie en dromen


Bekijk fotoalbum
Broodkunstenaars met passie Historie, ambitie en dromen Bekijk fotoalbum
Boulangerie team
Boulangerie team
Boulangerie team
Boulangerie team
Bekijk partners