François Brandt
Werkzaam bij: Amarant Bakkers
Lidmaatschap
2007 en 2012
Feiten:
Bakker sinds 1981
Specialisme: brood, sierstuk en vienoisserie
Wedstrijden
Winnaar Dutch Pastry awards
3e plaats Louis le saffre cup | Frankrijk 2007
5e plaats Coupe du monde de la Boulangerie | Parijs 2008
3e plaats EK Boulangerie les Pellons d’Or | Nantes 2009
1e plaats Masters de la Boulangerie in parijs 2010
1e plaats EK Boulangerie les Pellons d’Or | Amsterdam 2012
Beste behaalde resultaat:
1e plaats Dutch Pastry Awards
1e plaats Masters de la Boulangerie (Sierstuk) 2010
1e plaats EK Boulangerie les Pellons d’Or | Amsterdam 2012
Terugblik
Op woensdag 10 maart 2010 werd ik, een Nederlandse bakker van Franse origine, door de jury van de Bakery Masters op de Parijse beurs Europain gekroond tot wereldkampioen. Het twee meter hoge sierstuk ‘Valentijn’, waar ik twaalf Nederlandse evenementen zoals de Sneekweek, Prinsjesdag en de Elfstedentocht had verwerkt, maakte destijds veel indruk tijdens de Masters de la Boulangerie. Het was een intensieve tijd, als ik er nu een decennium later aan terug denk. Tussen 2007 en 2012 heb ik aan zes grote wedstrijden deelgenomen, waarvan vijf op internationaal niveau. Dat vraagt om ongelooflijk veel toewijding en training. Toen ik wist dat ik één van de acht bakkers was die mocht deelnemen aan de Masters, heb ik negen maanden langs naast mijn werk totaal niets anders meer gedaan dan trainen, trainen en nog eens trainen. Helemaal niets heb ik aan het toeval overgelaten. Meedoen op wereldniveau betekent namelijk niet alleen dat je een geweldige vakman moet zijn. Je moet ook je stress weten te reduceren, je concentratie op hoog niveau kunnen houden en met slaaptekort kunnen omgaan. Zelfs mijn voeding heb ik op deze wedstrijden aangepast. De voorbereiding is topsport. Ik heb er echt álles voor over gehad, want ik ging om te winnen. Ik wilde de wereld laten zien wat ik kan. En het is de moeite waard geweest.